Overig-Trainingen

De kracht van 8

De kracht van 8 is ontstaan als antwoord op het pestgedrag dat steeds vaker onder kinderen de kop op steekt. De doelstelling van ‘De kracht van 8’ is om kinderen te leren met elkaar op een respectvolle manier om te gaan. Iedereen is waardevol, niemand valt buiten de boot. Op de basisschool waar ‘De kracht van 8’ is ontstaan was men op zoek naar een manier om de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen te ondersteunen en te ontwikkelen. Dus geen incidentele oplossing maar een structurele aanpak van het probleem.

Het fenomeen op zich heeft dus zeer goede uitgangspunten alleen is dit ook gelijk de valkuil waar men in zal stappen als we niet kijken naar de achterliggende leer van ‘De kracht van 8’.  Alle acht de krachten hebben een kleur, samen vormen deze de kleur wit. De kleur van de eenheid, aldus de bedenkers.

De schrijfster van het boek ‘De kracht van 8’, Margreet Stoute-Boons heeft de afgelopen tien jaar haar geestelijk en spirituele leven gevoed totdat ze zover was dat ze dit boek ging schrijven. De aanleiding was pestgedrag op school ten opzichte van haar zoontje. Door haar spirituele reis is ze zover gekomen dat ze de krachten die ze heeft leren kennen kon samenvatten in een boek om kinderen sociaal en emotioneel sterker te maken.

De kracht van 8 is heel erg sterk gebaseerd op het eigen ‘ik’. Alles wordt geleerd vanuit de ‘ik’ vorm. Ik kan, ik ben, ik mag. Zoals de schrijfster van het boek zelf zegt: “ Ik had het boek nooit kunnen schrijven zonder de zoektocht naar mijn innerlijke bron, mijn wezen”. Dit is precies wat er geleerd wordt in de New Age!

Ook al lijkt dit boek en deze cursus, die steeds verder uitgebreid wordt voor alle doelgroepen, een prachtige kapstok om te leren om met respect om te gaan met elkaar, toch is er niets minder waar. Van kleins af aan zullen ze dus een “waarheid” ontvangen die hen leert dat er een innerlijke krachtbron is waar ze uit kunnen putten om te leren omgaan met problemen en omstandigheden.

Om deze cursus te ondersteunen is er onder andere een kaartspel uitgebracht. Eén van de onderdelen is: hartfocus-bewegingsoefeningen. De twintig instructiekaarten zijn vormgegeven met strakke tijdloze zwart-wit illustraties en krachtige natuurbeelden. Door de duidelijke illustraties en stapsgewijze instructie kunnen ze zowel door volwassenen als kinderen gebruikt worden. Op de dvd worden de oefeningen voorgedaan en uitgelegd. Deze zijn simpel en effectief. “Ze dragen bij aan rust, concentratie en leermotivatie en helpen om meer te bewegen in het onderwijs” aldus Wordgames, de uitgever. Alleen wordt er niet bij verteld dat het hier om “normale” yoga oefeningen gaat.

Dus mocht u of uw kinderen op één of andere wijze in contact komen met deze cursus, wees dan gewaarschuwd en laat u hier niet mee in. Het is een misleidend programma, waar een christen zich nooit of te nimmer mee in moet laten. Hoe mooi het ook lijkt, de vrucht is op den duur zeer wrang.

 

Geraadpleegde bronnen:

http://www.dekrachtvan8.nl/

http://www.earthgames.nl/aanvullingset-hartfocus-bewegingsoefeningen.html