Oosterse Leren

Yoga

Yoga is een ongeveer vijfduizend jaar oude traditie die haar wortels heeft in India. Het is van oorsprong verwant aan het Hindoeïsme en is van daaruit in eerste instantie gericht op spiritualiteit. Vanuit yoga leert men om lichaam, geest en gevoel te beheersen en daarmee de vereniging met god te bereiken. Dit komt tot stand door middel van oefeningen, ademhalingstechniek en meditatie. Yoga kan op diverse manieren worden beoefend.

Zo is er mantra yoga, daarin legt men  zich toe op zingen en spreken. Er is power yoga voor de wat intensievere training. Er zijn yoga soorten om de wil te beheersen, kennis en wijsheid op te doen of om te leren om te dienen en te handelen. Dit alles wordt geleerd en geactiveerd door middel van oefeningen in combinatie met ademhalingstechniek en meditatie.

De meest voorkomende vorm in het westen is hatha yoga. Deze vorm van yoga richt zich op de lichamelijke oefeningen vaak in combinatie met de eerder genoemde technieken. Voor de meeste mensen is deze vorm van yoga niets anders dan ontspanning voor het lichaam. De hele filosofie die bij yoga hoort is echter niet los te koppelen van de beoefening. (bron)

Ook pilatus is een oefeningstherapie die nauw verwant is met yoga. Bij pilatus ligt de nadruk op het ontwikkelen en beheersen van de spieren rondom de wervelkolom. Net als bij yoga ligt ook hier de nadruk op concentratie (meditatie), ademhaling en beweging.

De technieken die bij yoga gebruikt worden hebben ook hun intrede gedaan binnen de kerken en gemeentes. De contemplatieve leren die tegenwoordig steeds populairder zijn onder christenen hebben hun oorsprong in deze yogatechnieken. Er wordt tegenwoordig zelfs ‘christelijke’ yoga geleerd. (link) Volgens de beoefenaars van christelijke yoga is dit niets anders dan een andere manier van bidden. De oefeningen die bij yoga horen worden op een christelijke manier ingevuld. Zo wordt de zonnegroet de Zoongroet. Verder worden er mantra’s gebeden met Bijbelteksten of men gebruikt het ‘Jezusgebed’. (link)

Door yoga te mixen met Bijbelteksten ontdoe je het niet van de occulte wortels. De woorden die gebruikt worden zijn dan anders, de machten achter yoga blijven dezelfde. Ook al verklaren de beoefenaars dat dit een ander manier is om tot God te komen, de Bijbel laat duidelijk zien dat dit niet het geval kan zijn.

Vorm geen ongelijk span met ongelovigen, want wat heeft gerechtigheid gemeenschappelijk met wetteloosheid, en welke gemeenschap is er tussen licht en duisternis? En welke overeenstemming is er tussen Christus en Belial? Of wat deelt een gelovige met een ongelovige? 2 Kor.6:13-15

Een andere vorm van yoga  is kundalini yoga. Kundalini yoga werd tot 1969 in India in het geheim gepraktiseerd omdat deze vorm zo enorm krachtig was. Deze vorm van yoga zorgt dat de kundalini energie die opgerold ligt in uw centrum tot leven komt. Dit centrum bevindt zich aan de basis van de wervelkolom bij het stuitje. De vrijkomende energie wordt omschreven als een kracht die door het lichaam raast en mensen op allerlei manieren doet manifesteren. Hierbij kunt u denken aan lachen, huilen een enorm gelukkig gevoel hebben of ongecontroleerd bewegen.

Als de kundalini kracht ontwaakt is dan kan men alles uit het leven halen. Deze energie moeten we door yoga los maken.. Volgens de beoefenaars brengt kundalini yoga een besef teweeg, waardoor we de ware realiteit gaan zien van het oneindige. Deze kundalini energie zien we ook terug in het huidige christendom. Het effect van deze kracht is dat mensen vallen, onbedaarlijk lachen (holy laughter), enorm schudden of trillen, onbedaarlijk en oncontroleerbaar bewegen.(kundalini checklist) In de gemeente of bij  bijeenkomsten worden deze verschijnselen toegeschreven aan de Heilige Geest. Het is echter een andere geest die dit veroorzaakt.

De populariteit van yoga neemt nog steeds toe. Mensen willen in deze hectische tijd zich ontspannen en rust vinden voor het lichaam en voor de geest. Yoga voorziet hierin. De meeste mensen zien yoga dan ook als een onschuldige ontspanning. De geestelijke achtergrond wordt aan de kant geschoven en is niet van belang. Door ademhalingstechniek, en meditatie ontvangt men de rust die men nodig heeft.

Er zijn steeds meer christenen die aan yoga doen en zo op een geestelijk dwaalspoor komen. Je kunt de occulte oorsprong en geestelijke invloeden van het Hindoeïsme binnen yoga niet scheiden van de lichamelijke oefeningen.

Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus.  Kol. 2:8

Geraadpleegde bronnen:

http://www.inplainsite.org/html/yoga_and_christianity.html

http://www.medicinfo.nl/%7B4424f939-63b8-4efd-bae5-c00c7e950b68%7D/%7Be7a29b9f-2fc8-4711-a057-89b7a5311eb2%7D

http://www.yoga-nl.nu/html/soorten.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Yoga

http://yoga-oefeningen.nl/yoga/5-yoga-mythes.html

http://www.verhoevenmarc.be/PDF/yoga2.pdf

http://www.danzanryu.com/kundalini.html

http://www.inplainsite.org/html/slain_in_the_spirit_2.html#SIS2-Yoga

http://www.kundaliniawakeningsystems1.com/downloads/kundalini_checklist.pdf

Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Print this page
Print

Share this...