Overig-Diversen

Dromenvanger / Windgong

De dromenvanger is van oorsprong een traditioneel indiaans object en is afkomstig van de Ojibweg indianen. Zij geloofden dat het ophangen van een dromenvanger boven het bed nare dromen afweert. Vanwege de spirituele associaties is de dromenvanger in de 20e eeuw in gebruik geraakt bij de aanhangers van de New Age.

Een dromenvanger bestaat uit een ring met daarin een web waar vaak kraaltjes of steentjes in hangen. Aan deze ring zijn veren bevestigd. De gedachte is dat de dromenvanger slechte dromen opvangt zodat deze zullen opdrogen in de morgenzon waardoor de goede dromen zullen overblijven. De dromenvanger wordt op spirituele websites ook aangeboden om u mooie dromen te geven. Deze goede dromen zullen nooit worden tegengehouden door de dromenvanger, deze zullen hun doel altijd bereiken.

De dromenvanger is niet alleen een onschuldige mobiel die u boven het bed van uzelf of uw kind hangt. Zo is op deze site te lezen dat het kan gebeuren dat na het ophangen van een dromenvanger uw kind juist angstiger wordt. Dit komt dan doordat de maker hiervan zelf angstig is. Om dit op te heffen moet men de dromenvanger reinigen met witte salie. Achter het concept van de dromenvanger schuilt dus een hele geestelijke wereld.

De Aboriginals en Indianen gebruiken een dromenvanger voor het verjagen van boze dromen. Dit is onderdeel van hun geloof. Indianen geloven in de ‘grote geest’ en aanbidden ‘moeder aarde’. Het is dus een natuurgodsdienst, zoals ook hekserij er één is. Dit verklaard de kleuren die de dromenvanger heeft en de betekenis daarvan. De kleuren die gebruikt worden vertegenwoordigen de vier elementen vuur (rood en goudgeel), water (zeegroen en wit), aarde (zwart en bruin), lucht (blauw).

Men kan ook zelf een dromenvanger maken. Op diverse sites staat beschreven hoe het moet. Daar staat ook beschreven wat de betekenissen zijn van de veren en de stenen die gebruikt worden. Er zit achter de dromenvanger een hele occulte belevingswereld, met de daarbij behorende risico’s. De dromenvanger, zo gelooft men, beschermt tegen nare dromen en tegen boze geesten.

De dromenvanger maakt onderdeel uit van het sjamanisme. Sjamanisme gaat ervan uit dat alles een ziel heeft. Alles is met elkaar verbonden en staat onder regie van de ‘grote geest’. De dromenvanger maakt dus onderdeel uit van de natuurreligie van de indianen. De indianen beschuldigen de westerse wereld er dan ook van dat ze hun tradities (zoals de dromenvanger) misbruiken. Dat het voor de meeste mensen niets meer is dan een leuke hanger doet niets af aan het feit dat de oorsprong occult is. Net zoals met oosterse leringen kan ook hier de achtergrond niet losgemaakt worden van het object.

Inherent aan de dromenvanger is de windgong. Deze windgong zorgt voor rust en wordt vaak ook gebruikt bij meditatie, healing en relaxing. De windgong zorgt ervoor dat de negatieve energie op afstand wordt gehouden. Windgongen heb je in allerlei soorten. Ze kunnen gemaakt zijn van bamboe maar ook van metaal en versiert met allerlei attributen. De vorm is echter vaak gelijk, maar het belangrijkste is de werking van de windgong. Ook de windgong beschermt tegen kwade en brengt eeuwigdurende liefde en geluk de staven van de windgong veranderen de kwaadaardige energieën in positieve vibraties.

De hele filosofie achter de dromenvanger en de windgong is er één van het kwade te weren en door deze attributen het goede in je leven te ontvangen. Of u hier nu in gelooft, of dat u deze artikelen heeft voor de sier, de achtergrond hiervan is en blijft dezelfde. De filosofie achter de dromenvanger is afkomstig van een heidense natuurgodsdienst. Des te meer een reden om u hier niet mee in te laten.

 

Geraadpleegde bronnen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dromenvanger

http://www.spirituelewinkel.nl/contents/nl/d42_dromenvanger.html

http://www.oosterse-artikelen.nl/dromenvangers1.html

http://www.catharinaweb.nl/sjamanisme/sjamanisme.htm

http://www.earthspirits.nl/muziekinstrumenten-en-muziek/windgongs.aspx