Bevr. & Gen. Algemeen

Bevrijding van triggers

Bevrijding van triggers, veroorzaakt door emotionele gebeurtenissen, worden op diverse manieren toegepast. In Christelijk Nederland is Wilkin van de Kamp één van de bekendste namen die mensen hierin onderwijst. Onder meer door zijn ‘Geboren om vrij te zijn’ studies en seminars.

Hoe werkt de bevrijding van triggers? Tijdens bevrijdingen gedaan door christenen, vraagt men aan de Heilige Geest of Hij wil laten zien waar de emotie vandaan komt, De confident blijft stil zitten en het bevrijdingsteam let op de reacties. Als de confident dan voor zich ziet wat er in het verleden gebeurd is, zal hij emotioneel worden.

Op het hoogtepunt van de emotionele reactie wordt er, door een teamlid, d.m.v. een plotselinge harde klap in de handen een schrikreactie bij de confident teweeg gebracht waardoor de link met vroeger is verbroken. Daarna wordt de Heilige Geest gevraagd om het geheel te herstellen. Ter controle vraagt men de confident om nogmaals terug te denken aan dat moment in het verleden en als het goed is, ervaart deze geen emotionele ervaring.

Deze praktijken worden ook geleerd in de oosterse religies en de New Age.  Bij New Age wordt het veelal ook toegepast voor de “genezing” van nieuwetijds kinderen. De kinderen komen dan los van hun vroege emoties. Het doel is om deze kinderen te bevrijden van emoties en entiteiten die hun spirituele groei belemmeren.

Een andere benaming voor triggers is re-parenting of re-birthing. Hierbij is de bedoeling om terug te keren naar het kind in jezelf en zo los te komen van afwijzing e.d. Dit is een vorm van spiritualiteit, die de mensen die het beoefenen, in contact brengt met een nieuwe “energie”.

De manier waarop men bevrijd wordt van deze triggers, en de zienswijze van hen die dit leren is als volgt. Wanneer men getriggerd wordt, bijvoorbeeld door een situatie, emotie of ervaring, dan moet men bij zichzelf naar binnen gaan. Deze ervaring moet men bewust ondergaan en zichzelf afvragen: ’Waar ken ik dit van’. Laat je emoties de vrije loop zo zal je herstellen. Het is een proces wat je steeds beter kunt leren en kunt toepassen waar je ook bent. Ditzelfde principe kun je ook toepassen op allerlei verslavingen zo kom je er vanaf.

New Age leraar Eckhart Tolle omschrijft een trigger: “‘iets’ dat in het ontwerp van de mens zit dat ongelukkig zijn nastreeft”. Het is naar zijn zeggen een ophoping van emotionele pijn in ons energieveld.

Bevrijding van triggers is een vorm van hypnose. Door de persoon onder hypnose te brengen probeert men in contact te komen met het zogenoemde onderbewustzijn. Door zo naar binnen te keren kan men de blokkade vinden die door het bewustzijn wordt tegengehouden. Binnen de psychotherapie wordt hier, in meer of mindere mate, gebruikt van gemaakt. Dan noemt men het regressietherapie of, in geval van de alternatieve hypnotherapie, reïncarnatietherapie.

Nu is iedere vorm van hypnose een alternatieve therapie, maar de wetenschap maakt hierin onderscheid. Ondanks dat hypnose tegenwoordig een wetenschap is, werd het in vroegere tijden al beoefend door tovenaars en magiërs. De bevrijding van triggers, ook door christenen, is dus niets als een vorm van toverij. Door middel van hypnoseachtige gebruiken probeert men “bevrijding” te bewerken. Ondanks dat men in het bevrijdingspastoraat de Heilige Geest vraagt om de trigger te helen, is er in de hele Bijbel nergens iets te vinden wat deze praktijk rechtvaardigt. Deze praktijk zal de persoon die zich laat bevrijden van triggers zich eerder onder beïnvloeding stellen van demonische machten dan dat hij of zij genezing ontvangt.

Aangezien het niet de Heilige Geest is Die aangeroepen wordt (al denkt men dat wel) zal de demonische geest die acte de presence geef deze persoon juist verder wegtrekken van de waarheid.

De Bijbel waarschuwt ervoor dat er leraren zullen komen die mensen achter zich aan zullen trekken door middel van mooie praatjes. Of de persoon die dit onderwijst of die het ondergaat oprecht is in zijn handelen, doet niet ter zake. Men is ongehoorzaam aan Gods woord en daardoor staat men open voor misleidende geesten

3 Want er zal een tijd komen dat zij de gezonde leer niet zullen verdragen, maar dat zij zullen zoeken wat het gehoor streelt, en voor zichzelf leraars zullen verzamelen overeenkomstig hun eigen begeerten. 4 Ze zullen hun gehoor van de waarheid afkeren en zich keren tot verzinsels. 2 Tim.4:3-4

 

Geraadpleegde bronnen:

http://www.soekja.nl/traumatherapie

http://psychcentral.com/lib/what-is-a-trigger/0001414

http://spiritualiteit.paginablog.nl/spiritualiteit/2007/07/nieuwetijdskinderen_en_de_drie.html

http://www.arbeidersindeoogst.nl/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Regressie_(psychologie)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypnose

http://www.verhoevenmarc.be/PDF/oude-wijsheid.pdf

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/279820/hypnosis

Handboek Geboren om vrij te zijn: Wilkin van de Kamp