Charismatisch-Leraren

Kenneth Copeland

Kenneth Copeland is in 1936 in Texas geboren. In 1957 op 20-jarige leeftijd, stond Kenneth met de hit, Pledge of Love op nummer 14 van de nationale hitlijsten en zelfs 1 op de lokale hitlijsten. Hij was dus op weg naar een succesvolle zangcarrière. Hij ontmoette Gloria en al op de eerste afspraak vroeg hij haar ten huwelijk. Gloria is Kenneth Copelands 3e vrouw. Gloria kwam in 1962 tot geloof. Enkele weken later hoort Kenneth een stem (volgens eigen zeggen de stem van God) die tegen hem zegt dat hij en zijn familie volgens Gods woord moeten leven omdat ze anders naar de hel zullen gaan.

Na enkele maanden, op 7 september 1967, werd Copeland Ministry opgericht. Het ministry bleef groeien en in 1979 werd voor het eerst zijn tv programma “Believers Voice of Victorie” uitgezonden. Inmiddels wordt dit programma wereldwijd uitgezonden en heeft de ministry verschillende internationale kantoren gevestigd in Australië, Afrika, Canada, Engeland en Oekraïne. Het maandblad ” Believer ’s Voice of Victory ” wordt naar 600.000 abonnees in 134 landen verzonden.

Hij predikt de Word of Faith leer en beweert dat men honderdvoudig gezegend zal worden als men iets doneert. Dit legt hem in ieder geval geen windeieren. Mensen over de hele wereld maken veel geld over naar zijn bediening in vertrouwen dat het goed besteed zal worden.

Copeland verkondigt vele dwalingen. Volgens hem is Adam een exacte kopie van God, dus ook qua afmetingen en vorm. God is echter een Geest en onzichtbaar volgens de Bijbel:

God is Geest en wie Hem aanbidden, moeten Hem aanbidden in geest en waarheid. Joh. 4:24

Kenneth Copeland verkondigt de populaire Word of Faith leer dat onze woorden kracht hebben. We moeten volgens Copeland niet alleen de goede woorden spreken, we worden ook opgeroepen om te visualiseren. Hiermee stel je in de geest voor wat er komen gaat, dit zal dan uitgewerkt worden en u zult het ontvangen.

Kenneth Copeland en zijn vrouw Gloria hebben vele boeken geschreven. Hieronder enkele voorbeelden van de voorspoedprediking:

-One word from God can: Change your finances

-One word from God can: your formula for success

-One word from God can: change your health

-Blessed beyond measure

-Gods success formula

-Gods will for prosperity

-Healing it is always God will

-Prosperity promises

Copeland leert dat God de heerschappij over de aarde is kwijtgeraakt. Hij heeft zelf het lef om God de grootste mislukkeling in de Bijbel te noemen, Hij raakte één van Zijn beste engelen kwijt, de hele aarde en een derde van de engelen verliet Hem (radioboodschap 47.37min). De Bijbel zegt echter:

De aarde is van de HEERE en al wat zij bevat, de wereld en wie er wonen. Ps. 24:1

Op het audiobandje ‘Spirit, Soul and Body’ zegt Copeland: “ De hemel heeft een noorden, zuiden, westen en oosten, dan moet de hemel natuurlijk een planeet zijn.”

Op een andere audiotape, ‘Following the Faith of Abraham’ zegt hij zelfs dat er niets is dat nieuw is. Het is allemaal een kopie van thuis. “Het is een kopie van de moederplaneet waar God leeft, Hij maakte een kleinere planeet net als de Zijne en zette ons erop.”

Volgens Copeland zijn wij allen goden. Zo zegt hij het volgende: “Als ik in de Bijbel lees dat God zegt: “I AM,” (Ik Ben”) dan lach ik en zeg ik:”Yes, I AM, too.” (audiotape As Christ is – so are we. K.Hagin) De Bijbel is echter heel duidelijk:

vóór Mij is er geen God geformeerd en na Mij zal er geen zijn. Jes. 43:10b

God is volgens Copeland niet bij machte om iets op aarde te doen, zonder de medewerking van de mens. Wij moeten de aarde terugwinnen voor God door Zijn Geest. (KCM febr. 2011)

Copeland leert ook dat de Here Jezus toen Hij op aarde was de mogelijkheid had tot zondigen. Volgens Copeland was Jezus gelijk aan ons. Hij was alleen mens en werd bekrachtigd door God. Volgens Copeland was Hij niet God.

Kenneth Copeland heeft volgens eigen zeggen zelf een openbaring hierover gekregen door “Gods Geest”. Deze zei tegen hem dat een tweemaal geboren mens Satan op eigen terrein verslaat. De eerstgeborene onder vele broederen versloeg Satan.(Dit verwijst naar de Here Jezus). Deze geest zei tegen hem: ”Jij bent net zo en je lijkt volkomen op Hem”.

Hierna volgt de conclusie dat ook Kenneth Copeland de straf op het kruis had kunnen dragen om de wereld te kunnen redden.(de charismatische verwarring blz. 265 aantekening 37)

Kenneth Copeland is ook bekend om al de “profetieën” die hij claimt te ontvangen. Zo zou 2012 een jaar worden van wonderen. Vooral het eerste deel van het jaar zou een tijd zijn van wonderen. 2012 zou een jaar worden van doorbraken en overwinningen want God was nog niet klaar met de Verenigde Staten en de VS niet met Hem. (link)

Verder krijgt hij volgens zeggen zeer veel openbaringen van God. Alleen kloppen de openbaringen meestal niet met wat de Bijbel leert. Zijn “profetieën” zijn zeer vaag of ze komen niet uit. Buiten het feit om dat er tegenwoordig geen nieuwe openbaringen meer nodig zijn, was een profetie wanneer deze in de Bijbel werd uitgesproken bijzonder accuraat en kwam altijd uit. Wanneer dit niet gebeurde dan was er sprake van een valse profeet die sprak.

Wanneer die profeet in de Naam van de HEERE spreekt, en het gebeurt niet en het komt niet uit, dan is dat een woord dat de HEERE niet gesproken heeft. In overmoed heeft die profeet dat gesproken; wees niet bevreesd voor hem. Deutr. 18:22

De voorspoedprediking van Copeland heeft hem en zijn gezin geen windeieren gelegd. Het blijkt dat ook Copeland zichzelf enorm verrijkt over de rug van anderen.

Voornamelijk door giften en donaties en verder ook de verkoop van Kenneth en Gloria’s boeken en dvd’s en door zijn bijeenkomsten komen er miljoenen dollars per jaar binnen bij de Copelands. Hun levensstijl is bijzonder en exorbitant te noemen. (link)  Zo bevat hun rijkdom onder andere een gigantisch landhuis met enorm veel grond, paarden en meerdere vliegtuigen.

Juist doordat het meeste op naam staat van hun ministry maar door hen privé wordt gebruikt is er al sinds 2007 een onderzoek aan de gang naar de financiële perikelen van Kenneth Copeland. De boekhouding is echter zo onoverzichtelijk dat het enorm veel moeite kost om alles uit te pluizen. Ondanks al de voorspoedprediking van Copeland gaat het financieel niet goed met hem en zijn bediening. De schulden lopen torenhoog op, er vallen steeds meer ontslagen binnen KCM. Ondanks dat blijft de prediking van Copeland er één van voorspoed, welvaart en genezing.

Kenneth Copeland wordt ervan beschuldigd dat hij, net als veel andere leraren, een hoge vrijmetselaar te zijn. Nu zal hij dat zelf natuurlijk niet toegeven en ook liggen er geen papieren voor het oprapen waar dit zwart op wit op staat. Toch zijn er duidelijke aanwijzingen dat hij hierin betrokken is. Op de hoes van zijn audiotape ‘How to build a firm foundation’ heeft hij de passer en de winkelhaak staan. (1) Dit zijn de belangrijkste symbolen van de vrijmetselarij. Ook op de voorkant van een uitgave van zijn magazine deze symbolen ook geplaatst.

Verder zijn er diverse uitspraken die men kent uit de vrijmetselarij die ook door Copeland geleerd worden. Denk aan uitspraken als, ik ben ook (na aanleiding van de woorden van God in Ex.3:14), God is half man en half vrouw. Hier meer uitspraken en een video met uitspraken van Copeland die zeer Godslasterlijk zijn. Misschien bent u verbaasd dat Copeland ervan beschuldigd word lid te zijn van de vrijmetselarij. Veel van de bekende leraren uit de Word of Faith worden ervan verdacht. Weinigen zullen het echter toegeven. Rick Joyner doet dat wel. (link) Hij beantwoordt hier de vraag waarom hij lid is van de Orde van de ridders van Malta. Dit is een ‘christelijke’ vrijmetselaarsorde.

Ondanks al de leugens die verkondigd worden en de fraude die op financieel gebied wordt gepleegd accepteren de mensen Kenneth Copeland nog steeds als een man van God.

 

Geraadpleegde bronnen:

http://www.kcm.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/Kenneth_Copeland

http://www.youtube.com/watch?v=FSRxAyHuv6M&playnext=1&list=PL97226299D64BD0A1&feature=results_main

http://www.verhoevenmarc.be/PDF/Word-Faith.pdf

http://kennethcopelandblog.com/2010/08/01/kenneth-and-gloria-copeland-the-untold-story/

http://www.manna-vandaag.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=16405:harde-klappen-voor-hinn-en-copeland&catid=38:internationaal&Itemid=214

http://www.kcm.org/real-help/prophecies

http://www.theforbiddenknowledge.com/hardtruth/kennethcopeland33rddegreefreemason.htm

http://www.rapidnet.com/~jbeard/bdm/exposes/copeland/general.htm

http://www.cephasministry.com/kenneth_copeland.html

http://www.morningstarministries.org/about/questions-and-answers/knights-malta-rick-joyner