Charismatisch-Leraren

Oral Roberts

Oral Roberts is geprezen en geaccepteerd als een groot man van God door de charismatische beweging. Voor velen was hij een geestelijke vader en een groot voorbeeld. Hij overleed 15 december 2009 op 91 jarige leeftijd.

Oral Roberts werd geboren als het vijfde en jongste kind van dominee Ellis M. en Claudia Roberts. Als kind had hij tuberculose en hij stotterde, iets waar hij zich erg voor schaamde. In 1935 werd Roberts volgens eigen zeggen op wonderbaarlijke wijze genezen, een verhaal dat hij vaak zou vertellen tijdens samenkomsten.

Na de middelbare school volgde hij nog verschillende Bijbelscholen. In 1938 trouwde hij met Evelyn Lutman Fahnestock. Hun huwelijk duurde 66 jaar tot haar dood op 4 mei 2005. In 1947 begon Roberts te werken voor zijn eigen organisatie Roberts Evangelistic Association (REA). Daarmee nam hij deel aan meer dan 300 evangelisatie- en genezingscampagnes over de hele wereld.

In 1963 werd de Oral Roberts University opgericht in Tulsa, Oklahoma. Een onderdeel van de REA was The Prayer Tower, een toren waarin 24 uur per dag gebeden werd, vooral door studenten van de Oral Roberts University. Roberts deed veel aan tentevangelisatie. Hij was veel op de radio te horen en later te zien op de tv. Verder schreef hij meer dan 120 boeken. De bekendste zijn ‘Miracle of Seed-Faith’ en zijn autobiografie ‘Expect a Miracle’. In het begin van zijn bediening lag bij Roberts sterk de nadruk op genezing door gebed, later meer op evangelisatie.

In 1960 bracht Oral Roberts een bezoek aan Nederland. Hij zou spreken op een zogeheten Vreugdedag in de Jaarbeurs in Utrecht. De verwachtingen waren hooggespannen, maar de ‘resultaten’ vielen tegen, omdat er slechts weinig mensen genazen. Medeorganisator Peter Vlug sr. zou later opmerken dat deze dag ‘het evangelie wellicht meer kwaad dan goed heeft gedaan’.

Er was veel tragedie in de familie Roberts. Zijn dochter Rebecca en haar echtgenoot Marshall Nash werden gedood bij een vliegtuigongeluk in 1977. Zijn zoon Richard en schoondochter Patti, die de bediening zouden overnemen, waren gescheiden in 1979. Drie jaar later pleegde zijn opstandige oudste zoon Ronnie zelfmoord. In 1984 overleed zijn tiende kleinkind, de zoon van Richard en zijn tweede vrouw, twee dagen na de geboorte.

Oral Roberts verkondigde de Word of Faith leer, met het daarbij horende welvaartsevangelie. Roberts had een luxe levensstijl, hij droeg dure pakken en schoenen, ringen met diamanten en massief gouden armbanden. Hij had een huis in Tulsa en in Palm Springs ($1.000.000), vloog het land door in een vliegtuig van 2 miljoen en was lid van een elite club (lidmaatschap $ 20.000)

Hij leerde dat God wil dat alle gelovigen rijk, gezond en gelukkig worden. Hij verkondigde dat als je geld geeft, voornamelijk donaties aan zijn ministry, dat je een financiële beloning zou krijgen van God. Hij ondersteunde de Toronto Blessing, en de “bartender” van de Heilige Geest Rodney Howard Brown.

Oral Roberts is een groot voorbeeld voor mensen in het bevrijdingspastoraat en genezingsbedieningen. Hij claimt vele genezingen, maar er zijn geen bewijzen van een zichtbare genezing (misvormingen, ontbrekende ledenmaten, downsyndroom etc.). Al zijn genezingen zijn mysterieus en niet aantoonbaar.

Tijdens zijn genezingscampagnes werden de blinden, mensen in een rolstoel en terminaal zieken niet genezen. Ondanks meer dan vijftig jaar vol valse claims, heeft de christelijke wereld nog steeds achting voor Oral Roberts.

Oral Roberts zei dat God hem rechtstreekse openbaringen gaf om hem en zijn bediening te steunen. Vele profetieën die hij heeft uitgesproken zijn echter helemaal niet uitgekomen. Oral Roberts beweerde dat hij in 1977 een visioen had ontvangen van God die hem vertelde de `Stad van het Geloof Medisch Centrum` te bouwen.

Hij beweerde ook dat hij een 900 meter hoge Jezus zag, die zei dat de stad van geloof zou slagen. Vier jaar later, in 1981, opende hij de Stad van Geloof.  In 1988 stopte hij echter met het geven van beurzen en in 1989 sloot de Stad van het Geloof vanwege een faillissement.

Oral Roberts zei in 1983 dat Jezus Christus aan hem verscheen in persoon (niet een visioen) en hem vertelde naar een genezing voor kanker te zoeken. In 1986 zei Oral Roberts dat God hem had gezegd “Ik wil dat je de ORU medische school gebruikt voor mijn medische aanwezigheid op aarde”. Verder moest hij 8 miljoen dollar op halen voor dit instituut omdat God hem anders naar huis zou halen. In januari deed Roberts de oproep aan de gelovigen en op 1 april zei Roberts dat hij 9,1 miljoen dollar van God had ontvangen.

In 2004 verscheen Oral Roberts in het programma van Benny Hinn – This Is Your Day – waarin hij vertelde dat hij in een visioen een donkere wolk over New York had gezien. Dat zou een ‘wake up call’ zijn, om de mensen te vertellen dat ‘Christus spoedig zou komen’. Oral Roberts was regelmatig te gast bij Benny Hinn en anderen op God TV.

Oral Roberts is een leraar die de Word of Faith leer verkondigde, die een grote bijdrage heeft gegeven aan deze leer en de charismatische beweging. Ondanks zijn valse leer, valse profetieën en valse genezingen wordt hij door de aanhangers van de charismatische beweging nog steeds gezien als een geweldig man van God.

 

Geraadpleegde bronnen:

http://oralroberts.com/about/our-history/oral-roberts/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Oral_Roberts

http://cnview.com/on_line_resources/the_life_and_ministry_of_oral_roberts.htm

http://www.ondoctrine.com/10robero.htm

http://www.inplainsite.org/html/tele-evangelist_lifestyles.html#Oral%20Roberts