Alternatieve Geneeswijzen

E.F.T (Emotional Freedom Techniques)

EFT is een behandelmethode die positieve veranderingen in je leven bewerkstelligt. Deze methode vindt steeds meer ingang binnen het christelijk onderwijs. Het doel van deze therapie is om kinderen op een speelse manier een zelfhulptechniek te leren waarmee ze zichzelf voortdurend in balans kunnen brengen. Dit is vooral handig bij kinderen die leerproblemen hebben zoals adhd en dyslexie, maar ook voor kinderen zonder leerproblemen is dit een goede therapie.

Door ogenschijnlijk kleine voorvallen kunnen kinderen negatieve en beperkende gedachten krijgen waardoor de lichaamsenergie verstoord wordt. Dit heeft dan bijvoorbeeld bedplassen, verlegenheid of faalangst tot gevolg. Door EFT kunnen kinderen zich zelf helpen om in balans te blijven. Althans, dat is wat er wordt geleerd door de praktiserende therapeuten en behandelaars. (link) Het is volgens EFT Nederland aanbevelingswaardig om deze techniek toe te passen als ouders en als onderwijzers zodat de sfeer positief beïnvloed wordt. Daarnaast wordt EFT ook gebruikt in de sport om (professionele) sporters verder te brengen in hun prestaties.

Wat is EFT?

EFT is een alternatieve geneeswijze die is ontwikkeld door Gary Craig, een NLP master en makelaar met een achtergrond als civiel ingenieur. EFT is een energiepsychologie die  wereldwijd toegepast wordt bij allerlei klachten. Hierbij moet men denken aan lichamelijke, of psychosomatische klachten als hoofdpijn of rugklachten. Verder wordt het gebruikt ter behandeling van trauma’s fobieën en verslavingen. EFT pakt elk probleem afzonderlijk aan door het te scheiden in specifieke herinneringen en deze weer onder te verdelen in aspecten. Deze aspecten kunnen van alles zijn. Zoals symptomen, triggers, lichamelijke sensaties, emoties en gevoelens maar ook oordelen.

Er worden een aantal stappen gezet totdat de patiënt volledig vrij is. Als eerste wordt er gemeten hoe sterk de negatieve emotie is. Dit noemt men de sudmeting. Hiermee meet men de intensiteit van de negatieve emotie. Deze onbewuste weerstand die de genezing tegenhoudt, wordt doorbroken door de volgende zin steeds opnieuw uit te spreken. ‘Ik accepteer mezelf helemaal ondanks ……’ Onder het uitspreken van deze zin wordt er over de “sore spot” gewreven of op het “karate punt” geklopt, onder het uitspreken van de herinneringswoorden (bijv. mijn hoofdpijn). Als laatste wordt er opnieuw een meting verricht.

Voor een EFT behandeling hoeft u niet perse naar een professionele hulpverlener. Deze techniek is zeer goed toe te passen voor huis, tuin en keukengebruik. Het is bijna te simpel en de resultaten zijn eindeloos. Aldus EFT Nederland.(link)  EFT is samengesteld uit diverse alternatieve therapieën zoals: NLP, mindfullnes, bodyscan,  acupressuur en E.M.D.R. Door deze technieken te combineren in EFT  wil men het vegetatieve zenuwstelsel middels de meridiaan energetisch herstellen.

Dus om het heel simpel samen te vatten. Men wil het onbewuste zenuwstelsel, wat zorgt voor de ademhaling en dergelijke, herstellen. Dit doet men  door het activeren van de zogenaamde levenskracht. Deze gaat door kanalen het hele lichaam door. Deze levenskracht wordt ook wel chi genoemd. Dit is dezelfde techniek welke bij accupunctuur wordt gebruikt.

Hieronder een korte uitleg van de technieken waaruit EFT voortkomt.

NLP

Neuro-linguïstisch Programmeren (NLP) is een model voor doelgerichte verandering,
waarin de innerlijke beleving en het overdraagbaar maken van bijzondere menselijke vermogens centraal staan. (bron)

Mindfullnes

Mindfullnes is een  Boeddhistische  meditatietechniek die u leert  op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken.(uitgebreidde uitleg)

Bodyscan

Door middel van bodyscan mediteer je op het lichaam. Deze oefening wordt onder andere veel gebruikt bij yoga. (uitleg)

Acupressuur

Acupressuur is een massage van de drukpunten. Het is te vergelijken met acupunctuur, maar dan zonder naalden. (uitleg)

EMDR.

Met deze  techniek wil men een  traumatische  herinnering opnieuw laten beleven en door middel van een afleidende handeling ervoor zorgen dat de verwerking hiervan wordt gestimuleerd. Hierdoor zal er een andere  betekenis aan de gebeurtenis worden gegeven (uitleg).

 

Wetenschap

De ontdekking van EFT was empirisch en toevallig. Dit betekent niets anders dan dat men door toeval de werking ondervond en op deze ervaring een hele techniek heeft gebaseerd. Deze techniek is niet rationeel, enkel op waarneming gebaseerd. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de acupunctuurpunten en hersenonderzoek om EFT wetenschappelijk te bewijzen.

Hieronder nog een aantal uitspraken  die staan in het EFT handboek:

”De oorzaak van alle negatieve emoties is een ontregeling in het energiesysteem van het lichaam”. Negatieve emoties ontstaan wanneer u afgestemd bent op bepaalde gedachten of omstandigheden die op hun beurt uw energiesysteem tot een ontregeling voeren. ( blz.42)

Zoals de juiste stroming van het bloed door het lichaam vitaal is voor de gezondheid, zo is het ook gesteld met de juiste stroming van energie door de meridianen. Als die energetische stroming met EFT gebalanceerd wordt, moet het wel een positief effect hebben op het lichaam (blz. 83)

Iemand behandelen op afstand is weliswaar al langer bekend, o.a. uit de kinesiologie, maar slaagt er steevast in de wenkbrauwen omhoog te krijgen bij de meeste mensen. Vraagt u mij niet hoe het precies werkt, want dat weet ik niet. Ik weet alleen dat mensen regelmatig hun ervaringen blijven opsturen en dat het aantal successen te groot is om het met ”dat is gewoon toeval” te worden afgedaan. (Blz.89)

Wij zijn geboren om onze goddelijke kern tot uitdrukking te brengen. (Nelson Mandela blz.92)

EFT is een techniek die gebaseerd is op diverse oosterse technieken. Ondanks dit zijn er  ‘christentherapeuten’ die deze behandeling aanraden. Door deze therapieën te leren op christelijke scholen en aan christenen te onderwijzen zullen velen misleid worden en meegezogen worden in de stroom van misleidende leringen die ons overspoelen. De oosterse en New Age invloeden krijgen steeds meer ingang en invloed binnen kerken, gemeenten en het christelijk onderwijs.

EFT is niets anders dan een alternatieve geneeswijze die voortkomt uit een troebele bron. Ondanks dat velen roepen dat het neutraal is en dat het werkt worden we als christenen opgeroepen ons vast te houden aan de Here Jezus. Alleen Hij kan verlichting geven in moeilijke omstandigheden. Andere oplossingen lijken misschien sneller en makkelijker, maar zoals zo vaak geldt ook voor EFT: Niet alles is wat het lijkt!

Door middel van EFT wil men alle problemen en negatieve aspecten uit uw leven oplossen. Als kinderen van God hoeven wij niet voor alles een oplossing te zoeken. Hij weet wat we nodig hebben. Daarbij zal God alles, ook wat voor ons zinloos lijkt, ten goede gebruiken. Dit betekent niet dat moeilijke omstandigheden gemakkelijk zijn om door te maken. Maar wel dat Hij het ten goede zal keren.

En wij weten, dat hun, die God liefhebben, alle dingen medewerken ten goede, namelijk hun, die naar Zijn voornemen geroepen zijn. Rom. 8:28

Als christenen moeten we oppassen om niet door EFT of andere menselijke programma’s misleid te worden. Door ons vertrouwen op iets anders te stellen dan de Bijbel, ligt het gevaar op de loer om misleid te worden. De Bijbel roept niet voor niets op om alles te toetsen en het goede te behouden.

Want er zal een tijd zijn, wanneer zij de gezonde leer niet zullen verdragen; maar kittelachtig zijnde van gehoor, zullen zij zichzelf leraars vergaderen, naar hun eigen begeerlijkheden; En zullen hun gehoor van de waarheid afwenden, en zullen zich keren tot fabels. 2 Tim. 3:3-4

 

Geraadpleegde bronnen:

http://www.eft-for-transformation.com/eft-gary-craig.html

http://www.eftnederland.nl/eft1

http://nl.wikipedia.org/wiki/Emotional_Freedom_Techniques

http://www.menselijk-lichaam.com/hersenen/vegetatief-zenuwstelsel

http://www.skepsis.nl/meridianen.html

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1209224/2008/08/21/Nieuwe-therapie-EFT-werkt-als-acupunctuur-zonder-naalden.dhtml